Bruk teknologi for å spare energi

Bruk teknologi for a spare energi 820x360 - Bruk teknologi for å spare energi

Energiprisene stiger og gjør det ekstra aktuelt å spare strøm. Men strømsparing er uansett god økonomi, enten som privatperson eller eier av et foretak. Dette vil spare penger, selv når strømmen er billig, og et lavere strømforbruk er dessuten mer miljøvennlig.

Smartteknologi kan hjelpe

Bruk teknologi for a spare energi 1 - Bruk teknologi for å spare energi

Smartteknologi kan gjøre strømsparing enklere. Selvsagt er det en god huskeregel å slå av lys i tomme rom, og slå av elektriske apparater helt, i stedet for å sette dem i standby.

Men det er lett å glemme disse tingene. Her kan smart teknologi gjøre det lettere. Du kan fjernstyre elektriske apparater med mobilen eller bruke en timer som skrur av ting på et visst tidspunkt.

For eksempel kan temperaturen i rommene senkes om kvelden og natten, samtidig som timeren gjør det godt og varmt før rommene skal tas i bruk igjen. Å skru av elektriske apparater om natten kan også gjøre rommene svalere om sommeren, og redusere behovet for aircondition.

Naturlig hjelp

Bruk teknologi for a spare energi 2 - Bruk teknologi for å spare energi

Du kan også spare strøm på helt naturlige måter. For eksempel kan du plassere skrivebord ved store vinduer, slik at mer naturlig lys slipper inn på dagtid. Dette kan redusere behovet for belysning. For å spare penger på aircondition om sommeren, kan du rett og slett plante store trær utenfor, som gir skygge.

Dette kan avkjøle et rom veldig mye, og i tillegg skjerme for sterkt sollys. Persienner og gardiner er mye brukt for å skjerme mot solen, men de vil samtidig gi økt behov for belysning inne, og dermed ikke spare like mye strøm. Trær er dessuten fine å se på, og gir økt trivsel.

Sjekk hvor du mister varme

Bruk teknologi for a spare energi 3 - Bruk teknologi for å spare energi

Dersom du bruker mye strøm til oppvarming av hjemmet eller bedriften, bør du sjekke hvor varmen forsvinner. Her er varmefølsomme kameraer en god hjelp. Finner du ut hvor det trekker, eller hvor rommene er dårlig isolert, kan du gjøre noe med problemet. Dette vil spare deg for store utgifter til oppvarming senere.

Det er altså vel verdt å bruke litt ekstra tid og penger på å etterisolere, for oppvarming er et av de største strømslukene i alle hjem og hos alle foretak. Varmepumpe er en annen god løsning for å spare strøm